O nas:

Naša kmetija je povsem ekološka, tako z ovčerejo, govedorejo, pridelavo zelenjave, kot tudi življenjem. Naše živali se pasejo, kar pomeni, da je njihova prehrana obogatena z vitamini in omega-3 maščobnimi kislinami in s tem je povezana tudi naša prehrana.

 

NARAVNO, ORGANSKO, EKO(LOŠKO), BIO:

 

Beseda »organsko« je v slovenščini tujka in pomeni vse iz žive narave. Lahko pa je tudi slab prevod angleške besede »organic«, ki opredeljuje ekološko hrano oziroma živilo, ki je v določenih državah vključeno v sistem podeljevanja certifikatov ekološkim živilom. Enako velja za besedo »bio«, ki izhaja iz francoske besede »biologique« in označuje ekološko živilo. 

 

Oznake ekološko, biološko in organsko pomenijo v državah Evropske unije isto, saj velja v vseh državah enotna zakonodaja, ki natančno določa pravila ekološkega pridelovanja, kontrolo, certificiranje in označevanje ekoloških živil. Vsaka država članica pa si je izbrala eno od poimenovanj kot uradno:

• Oznaka EKOLOŠKI: je predpisana v Evropski uniji za slovenski jezik.

• Oznaka BIO: je predpisana v Evropski uniji za Nemčijo, Italijo in Avstrijo.

• Oznaka ORGANSKO (»ORGANIC«): je v rabi v anglosaksonskih državah.

 

Ekološko, biološko in organsko − vse tri oznake imajo enak pomen; označujejo živilo, ki je pridelano naravno in ustreza natančno določenim standardom. Ekološka živila so pridelana in predelana na naraven način, brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Ekološka pridelava temelji na naravnih metodah in kroženju snovi v ekološkem kmetijskem gospodarstvu, ekološka predelava pa na uporabi dovoljenih snovi in metod in je, tako kot ekološka pridelava, zakonsko določena.

 

Integrirano še ni ekološko − pri tej oznaki je treba biti pazljiv, saj ne pomeni nič več kot to, da je bilo živilo pridelano deloma ekološko. Uporaba umetnih gnojil in škropiv je pri tej vrsti pridelave dovoljena, čeprav je omejena na najnujnejšo količino.

 

Pri nas lahko torej kupite:

 

EKOLOŠKO ZELENJAVO:
Brokoli, Brstični ohrovt, Bučke, Cvetača, Čebula, Česen, Fižol, Govedo, Grah, Hren, Hruške, Jabolčni kis, Jabolka, Kisla Repa, Kislo zelje, Koleraba, Korenje, Krompir, Kumare, Orehi, Paprika, Paradižnik, Peteršilj, Por, Pšenica, Radič, Rdeča pesa, Repa, Solata, Zelje.

EKOLOŠKO SADJE:
Hruške, Jabolka, Slive.

EKOLOŠKO MESO:
Goveje in ovčje (jagnetina).

KRZNENE IZDELKE:
Avtoprevleke, Blazine, Brezrokavniki, Copati, Kape, Kolenčniki, Krznene odeje, Ledveni pasovi, Nadvložki za postelje...